Nordmenn elsker Spania. Vi elsker nemlig dette syd-europeiske landet så mye at mange av oss velger å oppholde seg der store deler av året. I en artikkel publisert av ABC Nyheter i 2012 bor det over 20,000 nordmenn fast i Spania. Mange nordmenn har i lys av finanskrisen og utbredt innenlands arbeidsledighet med tilhørende økonomisk stagnasjon valgt å investere i bolig i nettopp Spania. Noen velger å gjøre det som en finansiell investering med et håp om å til slutt tjene penger på boligen mens de fleste velger å anskaffe bolig for å realisere en drøm de har hatt i årevis.
Spørsmålet er bare: vil det være mest økonomisk gunstig å leie eller eie?
Det er mange faktorer å ta hensyn til ved en slik vurdering.
Lokale kontrakter og norske meglere
Du vil bli overrasket over antallet norske eiendomsmeglere som har spanske feriehus som sitt arbeidsområde. Grunnen er enkel: med mindre man selv er i stand til å hyre en spansktalende advokat som har kunnskap om lokale kontrakter, så er det mye man skal passe på og mange papirer som skal ordnes. Dette er ting norske eiendomsmeglere vil fikse for deg. Det vil også ligge en trygghet i det at man kan snakke med en person som snakker språket og kjenner til nordmenns preferanser.
Det er utrolig viktig å være ydmyk og forståelsesfull ved å innse at det er andre mennesker som kjenner til det spanske boligmarkedet mye bedre enn du noen gang kommer til å gjøre. Hvis du har det som utgangspunkt, så skal du nok oppleve at folk vil være villige til å veilede deg mot et lite honorar. Når du først bruker et par millioner på en ny feriebolig, så vil det være verdt å bruke et par tusenlapper på å sikre seg at alt blir gjort etter boken.
Utviklingen i boligmarkedet
Timingen har egentlig aldri vært bedre for å kjøpe feriebolig i Spania. Historien viser at boligprisene i eurosonen nådde en foreløpig topp i desember 2007* – omtrent tre måneder før finanskrisen slo ut for fullt. I skrivende stund sitter vi på statistikk som viser en meget beskjeden, men jevn boligprisstigning med et datamateriale på nærmere ti år.
Dette betyr to ting. For det første betyr det at Spanias feriebolig etter all sannsynlighet per dags dato er underpriset og at markedet sakte men sikkert presser prisene opp mot den reelle verdien (som vi antar ligger sånn cirka midt mellom dagens priser og 2007-prisene). For det andre betyr det at en feriebolig i Spania ikke er noe hett investeringsobjekt hvis man er ute etter raske penger. I og med at det finnes ganske mange ekstrakostnader med en slik bolig (flybilletter, øvrige reisekostnader, vann, varme, skatt, etc.), så vil boligspekulering i et svakt stigende marked neppe være noen god idé. Med andre ord: skal du kjøpe feriebolig i Spania, så bør du også bruke den store deler av året for å kunne forsvare kjøpet fra et økonomisk perspektiv.
*= Tallene er hentet fra Índice De Mercados Inmobiliarios Españoles (IMIE) som jobber med å kartlegge Spanias boligpriser.
Mange tilbud – vanskeligere marked?
Den økonomiske nedgangen i Spania har tvunget mange til å selge ferieboligene. Og dessverre har også banken tatt pant i mange boliger og lagt dem ut for tvangssalg. Dette vil naturligvis gavne interesserte kjøpere, men kun hvis de vet hvor de skal lete.
Med et stort antall boliger til salgs kan det være vanskelig og tidkrevende å finne frem i jungelen. Det er naturligvis ikke slik at de billigste objektene verken gir de beste investeringsmulighetene eller de beste feriemulighetene. Vi anbefaler at du rådfører deg med lokal ekspertise for å være sikker på at du ikke kjøper katta i sekken. Mange nordmenn har brent seg på å kjøpe alt for billige ferieboliger i strøk som blir totalt forlatt av andre feriegjester og lokalt næringsliv som følge av at områdene ikke er attraktive lengre. Disse boligene er nærmest umulige å selge i ettertid.
Du skal også passe på ”lokkepriser”. På generelt grunnlag kan man si at gode investeringsobjekter aldri vil falle alt for lavt i pris uavhengig av svingninger i markedet. Hvis noe ser litt for godt ut til å være sant, så kan du nesten banne på at det også er det. Har du troen på at du har funnet en perfekt feriebolig til en ”uslåelig pris”, så vil du mest sannsynlig bli skuffet når du får alle fakta på bordet. Det er viktig å ha en realistisk tilnærming til egne forventninger.
Eie eller langtidsleie?
Nordmenn som kjøper feriebolig i Spania gjør det ikke nødvendigvis ut fra et ønske om å spare penger. Det å eie et hus som er 100 % sitt eget og som man selv kan råde over står mye høyere for veldig mange enn det å fly ned til Spania og bo et sted i tre, seks eller tolv måneder. Man vil altså spare en del administrativt arbeid og penger ved å langtidsleie dersom man føler at man ikke trenger noen ”eiefølelse”.
Avslutningsvis kan vi bare slå fast en gang for alle at en ekstrabolig i Spania neppe bør vurderes som investeringsobjekt. Det koster å eie eiendom uavhengig om den er plassert i Norge, Spania eller et annet land.